Camping i Norge

I Norge kan du reise på campingferie både sommer og vinter. Vanskelig å velge? Prøv litt av alt. Du kan prøve fiskelykken i utallige elver, vann og fjorder, besøke lekeland og dyreparker som barna aldri blir lei av, slumre på svaberg eller dra på sommerski! Mulighetene er mange og campingplasser finner du i hele landet, om du så velger ferie ved fjorden, på fjellet, ved havet eller vil ta en rundreise i vår varierte natur. NHO Reiseliv har klassifisert campingplassene fra en (*) og opp til fem (*****) stjerner. Hyttestandarden bedømmes på samme måte, uavhengig av campingplassen, fra en (*) til fem (*****) stjerner.

NHO Klassifisert 5stjerner2Se etter dette skiltet i resepsjonen. Det viser at bedriften er klassifisert og godkjent.

CAMPINGFERIE
Det er høy kvalitet på norsk campingferie og i denne campingguiden finner du all informasjon du trenger for å kunne planlegge din campingferie i Norge.Vi har tildelt hver campingplass en plasskode (2 bokstaver + et nummer) samt en kartreferanse, slik at man raskt kan finne den enkelte campingplass på kartet eller i guiden. Campingbedriftene er barnevennlige og mange plasser kan tilby aktiviteter, utflukter og mye mer som kan bidra til en aktiv ferie full av opplevelser. Priser på campingovernatting med campingvogn, bobil eller telt varierer i de enkelte stjerneklassene.2–3 stjerners bedrifter koster fra 80–160 pr. boenhet pr. døgn. 4–5 stjerner koster fra kr. 120–400 pr. boenhet pr. døgn. Åpningstid er vanligvis fra kl 07.00 til kl 23.00. Flere av de største campingbedriftene har døgnvakt.

VINTERCAMPING
Vintercamping blir stadig mer populært med både campingvogn og ikke minst bobil. I Norge fins det svært mange campingplasser som er godt utstyrt for vinterlig opphold. Eget sanitæranlegg, mulighet for hytteleie, tilrettelagt med strøm til oppvarming og gode aktivitetsalternativ for barn og voksne i alle aldre.Vintercampingplasser er ofte plassert i nærheten av vintersportsanlegg med alpin-, langrennsløyper og aktiviteter for aking og snowboard. Se etter symbolene under den enkelte campingbedrift. Husk! Det lønner seg alltid å ringe på forhånd for å sjekke forholdene og å bestille strømplass.

HYTTEFERIE
Du behøver verken telt, bobil eller campingvogn for å ha en alle tiders campingferie i Norge.De fleste norske campingplasser leier ut hytter, se etter symbolet +. Mange campingplasser leier ut hytter av god standard ofte med bad, soverom, stue, velutstyrte kjøkken og bekvemmelig norsk interiør. Hytter finner du over hele landet i flotte omgivelser. Du får leid alt sengetøy på stedet eller du kan ta det med selv. Pris på hytter pr. døgn ligger fra kr. 250–1000,– alt etter størrelse, utstyr og komfort.Vær oppmerksom på at hyttenes stjernestandard bedømmes uavhengig av campingplassens standard. Dvs. at en 2-stjerners campingplass godt kan ha 5-stjerners hytter.

FINE FORHOLD FOR BOBILER
Bobiler hører til på campingplassene. Her får campingturistene sikkerhet og overvåkning.Reiser man med bobil i Norge, er det godt å vite hvor man enkelt og greit kan få løst problemet med avfall og spillvann, og hvor man kan få fylt drikkevann. Se etter symbolet over den enkelte plass. Priser kan variere, så husk å spørre i resepsjonen. Flere og flere campingplasser har anlagt spesielle områder med forsterket underlag, som sikrer bobilen en problemfri parkering.

INNFØRSEL AV DYR
Innførsel av dyr -På grunn av faren for bl.a. rabiessmitte gjelder svært strenge regler for innførsel av hunder, katter og andre dyr. -For informasjon, kontakt norsk ambassade eller konsulat, eller:Mattilsynets Hovedkontor

Postboks 383, 2381 Brumundal. Internett: www.mattilsynet.no
Tlf.: 06 040 eller +47 23 21 68 00.

BEVEGELSESHEMMEDE
De fleste 3 stjerners campingplasser har toalett og dusj for funksjonshemmede. Alle 4 og 5-stjerners campingplasser har toalett og dusj for funksjonshemmede. Se etter symbolet over på den enkelte plass.

CAMPINGSJEKKER
En Camping Cheque inkluderer 1 overnatting for 2 personer med standard standplass (campingvogn eller telt+bil, autocamper) el-tilslutning og forbruk (max 5 kv) adgang til sanitære fasiliteter . Du kan ta med hund på de plassene der hvor det er tillatt. Camping Cheque-ordningen gjelder på ere enn 637 campingplasser i 29 europeiske land. Alle campingplassene tar én felles pris for overnatting i lavsesong. Systemet baseres på at du i forkant av reisen kjøper det antall sjekker du mener å ha behov for. Campingplasser som tar imot sjekker i Norge er merket med i campingguiden. Se på internett: www.camping.no og www.campingcheque.com

SIKKERHET PÅ CAMPINGPLASSEN

På campingplassen
Når du kommer til en ny campingplass – gjør deg kjent med sikkerhetsreglene.Hvor finner du nærmeste telefon og brannslokkingsutstyr?Er du usikker, spør i resepsjonen.

3-metersregelen
Plasser din campingvogn, telt eller lignende i god avstand fra dine naboer – minst tre meter. Bilen skal stå innenfor disse tre meterne. For mer permanente installasjoner (spikertelt, terrasser og lignende) kan kommunen av hensyn til brannsikkerheten ha egne bestemmelser.

Spør eieren av campingplassen om hvilke regler som gjelder.

Røykvarsler og brannslokkerapparat
I alle campingvogner og bobiler der folk sover, bør det være installert røykvarsler og brannslokkerapparat. Røykvarsleren monteres i taket, og batteriet byttes minst en gang pr. år. Test røykvarsleren jevnlig.

Propan
Sjekk jevnlig slanger, rør og koblinger før hver sesong for å unngå lekkasjer. Installer også en propanvarsler i campingvognen/bobilen. Propanbeholderen skal alltid brukes og oppbevares stående. Dersom vi legger den ned vil det komme flytende propan i ventilen, og sikkerhetsventilen vil da ikke fungere som den er tenkt. Ikke utsett flasken for kraftig varme eller sterk solvarme.

Oppvarming
Ved behov for oppvarming, bruk godkjente ovner spesielt beregnet for campingvogner, bobiler eller telt. Åpen flamme må kun benyttes ute i friluft.

El-anlegg og elektriske apparater
Sjekk at elektriske apparater og elektriske anlegg er i god stand. Ledninger til utendørs bruk skal være jordet og ha maks. 25 m lengde, minimum tverrsnitt på 2,5 mm.

FISKEKORT
Retten til å fiske etter innlandsfisk, kreps, laks, sjøørret og sjørøye i vassdrag tilhører grunneier. Dette gjelder enten det er private grunneiere, statsallmenning (fjellstyrer) eller statsgrunn (Statskog).

Fiskekort kan kjøpes i nærheten av fiskeplassen, hos grunneier, sportsforretninger, turistkontor, campingplasser osv.

Kortet gir ofte opplysninger om når, hvor og hvordan en kan fiske. Vanligvis kan en velge mellom døgn-, todøgn-, uke – og sesongkort.

SPORTSFISKE I SJØEN ER GRATIS
Det stilles ikke krav om betaling av fiskeravgift eller kjøp av fiskekort for fritidsfiske med stang eller håndsnøre etter saltvannsfisk. Det samme gjelder for fiske i sjøen etter sjøørret, laks og sjørøye.

FISKETURISME I NORGE
Utførselsbegrensing for fisk og fiskeprodukter
Fra 1. juni 2006 er det ikke tillatt å utføre mer enn 15 kg fisk eller fiskeprodukter per person fra Norge. Fiskerimyndighetene krever at alle sportsfiskere skal følge gjeldende forskrifter om minstestørrelse på fisk, slik som det også gjelder for yrkesfiskere.

Utførselsbegrensingene gjelder for både fisk som er renset og for bearbeidede produkter som for eksempel fiskefilet.

Uavhengig av utførselsbegrensingen kan en fisker i tillegg til den tillatte mengden ta med en hel fisk (som trofé). Utførselsbegrensningen gjelder for alle, også for norske borgere.

FISKE
Alle som vil fiske i Norge, og som er over 18 år, må kjøpe det statlige fiskekortet («fiskeravgift») gjeldende ennå bare for laks, sjøørret og sjørøye. Du kan kjøpe fiskekortet på alle postkontor.

NASJONALPARKER
For å ivareta naturens mangfold er det opprettet 44 nasjonalparker, 37 på fastlandet og 7 på Svalbard. Hver nasjonalpark er et område for vern av spesiell type natur, flora og fauna – og godt tilrettelagt for friluftsliv.

Fastlandet
Blåfjella-Skjækerfjella, Breheimen, Børgefjell, Dovre, Dovrefjell-Sunndalsfjella, Femundsmarka, Folgefonna, Forollhogna, Fulufjellet, Gutulia, Halling skarvet, Hardangervidda, Jostedalsbreen, Jotunheimen, Junkerdal, Lierne, Lomsdal-Visten, Møysalen, Rago, Reinheimen, Reisa, Rohkunborri, Rondane, Saltfjellet-Svartisen, Seiland, Sjunk hatten, Skarvan og Roltdalen, Stabbursdalen, Varangerhalvøya, Ytre Hvaler, Øvre Anárjohka, Øvre Dividal, Øvre Pasvik, Ånderdalen.

Svalbard:
Forlandet, Indre Wijdefjorden, Nordenskiöld Land, Nordre Isfjorden, Nordvest-Spitsbergen, Sassen-Bünsow Land, Sør-Spitsbergen.

FOR NÆRMERE INFORMASJON:

Miljødirektoratet
Brattørkaia 15
Pb. 5672 Sluppen
NO-7485 Trondheim
Tel. + 47-73580500 – Fax +47-73580501

post@miljodir.no – www.miljodirektoratet.no

ALLEMANNSRETTEN
En meget tolerant, sjenerøs og tradisjonsrik rettighet i Norge, Sverige og Finland er allemannsretten, hvis maksime lyder: ikke forstyrr,ikke ødelegg og respekter husfreden.

Overalt i de nordiske landene settes allemannsretten høyt og holdes samvittighetsfullt i hevd av innbyggerne. Allemannsretten gir i prinsippet alle enkeltpersoner (men ikke grupper) rett til å bevege seg fritt på «allmenningene», altså på offentlig grunn, ved kysten, på strender, i statseide skoger, i fjellet og i utmark, forutsatt at mennesker og natur ikke blir forstyrret eller skadet. Også utenlandske tilreisende nyter godt av allemannsretten.

Imidlertid har utviklingen i de senere årene ført til at bil- og bobil – turister ikke lenger kan benytte seg av denne rettigheten så lenge de er kjørende og ikke beveger seg til fots. Naturligvis er det noen spilleregler man må forholde seg til, som f.eks. det strenge forbudet mot åpen ild i perioden mellom 15. april og 15. september. Ha respekt for fiskevann, jaktområder, vernede planter og fremfor alt, ta vare på naturen, spesielt lengst nord. Ellers er all motorisert ferdsel (terrenggående biler, motorsykler, bobiler etc.), men også sykling med offroadsykler i marka utenfor veier og stier prinsipielt ikke tillatt. Naturen i det høye nord reagerer meget ømfintlig på ødeleggelser, forstyrrelser eller forurensning.

Regenereringsprosessen her går – hvis overhodet – meget langsomt.

Informasjon av forskjellig art om Norge finner du på:

www.visitnorway.com/www.norway.org

Velkommen til campingferie i Norge!